Despre sistemul de licitare al facebook

Licitarea in Facebook ads joaca un rol important in strategia generala de publicitate pe Facebook. O strategie adecvata de licitare este necesara pentru a face campaniile publicitare un succes. Fara ea, ai putea pierde bani din campaniile tale, chiar daca textul publicitar si directionarea catre public sunt pe masura.

Folosirea unei strategii de licitare gresite poate duce la plata prea mult pentru conversii sau la a nu se afisa anunturi din cauza licitatiei prea mici.

Cum funcționează licitarea publicitară pe Facebook?

Sistemul de licitare a reclamelor Facebook este in esenta o licitatie in care agentii de publicitate liciteaza ca anunturile lor sa fie plasate in diferitele locatii de plasare a reclamelor Facebook. Desi cea mai mare suma licitata primeste, de obicei, cele mai multe destinatii de plasare a anunturilor, dimensiunea sumei licitate nu este singurul factor determinant pentru difuzarea anunturilor. Acesta este ceea ce face ca sistemul de licitare al Facebook sa fie diferit de alte modele de publicitate la licitatie.

Sistemul de licitare a reclamelor Facebook este in esenta o licitatie in care agentii de publicitate liciteaza ca anunturile lor sa fie plasate in diferitele locatii de plasare a reclamelor Facebook. Desi cea mai mare suma licitata primeste, de obicei, cele mai multe destinatii de plasare a anunturilor, dimensiunea sumei licitate nu este singurul factor determinant pentru difuzarea anunturilor. Acesta este ceea ce face ca sistemul de licitare al Facebook sa fie diferit de alte modele de publicitate la licitatie.

Sistemul de licitatii este conceput pentru a echilibra nevoile agentilor de publicitate cu nevoile utilizatorilor Facebook, permitand agentilor de publicitate sa castige bani si oferind continut relevant utilizatorilor.

Cei trei factori principali care influenteaza difuzarea anunturilor includ:

Oferta ta – Aceasta este suma maxima pe care o vei plati pentru a castiga o licitatie. Sistemul Facebook este conceput pentru a-ti permite sa platesti cea mai mica suma posibila, care inca va castiga oferta. De exemplu. Daca concurentul tau cu cea mai mare licitare isi stabileste suma maxima la 10 lei, iar tu o setezi pe a ta la 15 lei, va trebui sa platesti doar 10.01 lei pentru a castiga oferta, nu suma totala de 15 lei

Scorul de relevanta – Scorul de relevanta al anuntului tau este determinat luand in considerare toate interactiunile pozitive pe care utilizatorii le au cu anuntul tau, cum ar fi aprecierea, comentarea sau clicul pe acesta, comparativ cu toate interactiunile negative, cum ar fi ascunderea anuntului sau ignorarea acestuia. Scorul de relevanta al anuntului tau este foarte important pentru Facebook. Avand un scor de relevanta ridicat inseamna ca anuntul va ajuta oamenii sa petreaca mai mult timp pe Facebook. Iar asta este cel mai important pentru Facebook, ca oamenii sa petreaca cat mai mult timp pe platforma.

Ratele de inetractiune estimate – un aspect din culise al algoritmului de livrare a reclamelor Facebook. Daca algoritmul estimeaza ca anuntul tau va primi un numar mare de actiuni, acesta va acorda prioritate anuntului fata de alte anunturi.

Optimizarea difuzarii anunturilor

De asemenea, Facebook va permite sa alegi un obiectiv pentru optimizarea difuzarii anunturilor. Obiectivele disponibile in prezent includ:

Conversii – Aceasta este optiunea implicita. Cand utilizati obiectivul Conversii, Facebook va incerca sa va livreze reclamele utilizatorilor care au cele mai multe sanse sa faca conversii. O conversie poate insemna o vanzare directa a unui produs, o inscriere pe o lista de email-uri, etc. Practic e actiunea finala pe care ne-o dorim sa o faca cel care intra pe site-ul nostrum.
Clicuri pe linkuri – Aceasta optiune va face ca Facebook sa-ti optimizeze reclamele pentru a obtine cat mai multe clicuri de la utilizatori.
Afisari – Daca utilizati obiectivul Afisari, Facebook va incerca sa afiseze anuntul tau cat mai multor utilizatori.
Acoperire unica zilnica – Aceasta optiune iti permite sa livrezi reclamele fiecarui membru al publicului tau o data pe zi. Aceasta este o optiune excelenta daca oferi o oferta limitata unui public restrans de remarketing.
Engagement – Facebook va afisa reclamele utilizatorilor care au cea mai mare probabilitate sa interactioneze cu anunturile tale prin aprecierea, distribuirea, comentarea sau urmarirea unui video.
Constientizare – Conceput pentru a oferi reclame persoanelor care sunt cel mai probabil sa le acorde atentie.
Leads – Va permite sa afisati reclamele persoanelor care sunt cel mai probabil sa-si dea informatiile (de exemplu, adresa lor de e-mail).
Vizualizari ale paginii de destinatie – concepute pentru a va afisa reclame persoanelor care au cel mai mare sans sa va vada pagina de destinatie. Asadar acei oameni care nu dau doar click pe link, ci asteapta sa se si incarce site-ul de destinatie.

Strategii de licitare

Cele trei strategii de licitare pe care le aveti la dispozitie sunt cel mai mic cost, Bid Cap – Licitare cu plafon si costul tinta.

Cel mai mic cost
Strategia cu cel mai mic cost este conceputa pentru a afisa anuntul tau in cat mai multe destinatii de plasare a anunturilor la cel mai mic cost posibil.

Dezavantajul utilizarii acestei metode este ca nu aveti control asupra costurilor reale ale anunturilor. Avantajul este ca poti lasa algoritmul sa lucreze singur, iar daca oferta ta este buna, vei obtine un cost bune pe conversie

Bid Cap – Licitare cu plafon
Similar cu strategia cu cel mai mic cost, dar iti permite, de asemenea, sa setezi un plafon de suma licitata, ceea ce impiedica Facebook sa liciteze o suma mai mare decat cea pe care ai stabilit-o sa fie limita licitata. Poti folosi aceasta strategie pentru a va asigura ca nu vei licita mai mult decat castigul pentru fiecare conversie.

Cu toate acestea, daca setezi limita licitata prea mica, Facebook ar putea avea probleme in cheltuirea intregului buget publicitar. Facebook recomanda sa iti examinezi campaniile anterioare si sa folosesti costul mediu pe rezultat ca plafon licitat initial. In ceea ce priveste bugetul tau zilnic, recomandarea Facebook este sa il setezi la cel putin 2 ori limita licitata in cazul bidcap.

Cost Cap
Strategia de cost tinta este conceputa pentru a mentine un cost pe conversie mediu. Cand utilizezi aceasta strategie, Facebook poate licita peste si sub suma pe care o setezi ca fiind cost tinta, dar va incerca sa mentina costul mediu total la aproximativ valoarea costului tinta. Ar trebui sa utilizezi aceasta strategie daca incerci sa obtii cat mai multe conversii posibil. Strategia de cost tinta este, de asemenea, ideala pentru scalarea campaniilor, deoarece va permite sa limitezi costul mediu pe conversie, astfel incat sa poti creste in siguranta bugetul campaniei.
O posibila problema cu utilizarea strategiei de cost tinta este ca s-ar putea sa intampinati fluctuatii mari ale costurilor inainte ca faza de invatare a Facebook sa se incheie (este nevoie de un total de 50 de evenimente intr-o saptamana pentru ca Facebook sa isi finalizeze faza de invatare pentru anuntul tau).

Concluzie
Pentru a putea derula campanii profitabile pe Facebook, este important sa intelegi cum functioneaza sistemul de licitare al Facebook. In functie de obiectivele tale, va trebui sa decizi cu privire la un anumit tip de difuzare si optimizare a anunturilor, precum si o strategie de licitare. Ca intotdeauna, va trebui sa faci teste ample pentru a descoperi ce combinatie de tip de livrare, optimizare si strategie de licitare functioneaza cel mai bine pentru tine.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *